Priopćenje za javnost

Priopćenje za javnost

 

PRIOPĆENJE  ZA  JAVNOST

 

     U vezi izjava g-đe Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, da bi Centar Salakovac mogao biti moguća opcija za smještaj obitelji boraca povratnika sa ratišta u Siriji, MUP HNŽ/K najoštrije prosvjeduje i upozorava na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na ovom području.

     Njena izjava da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja obitelji povratnika nam je potpuno nepoznata. Preko koga i na koji način Ministarstvo sigurnosti radi procjene? Valjda bi bilo logično da to radi u suradnji sa MUP-om HNŽ/K koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području.

     Ova Županija i posebice grad Mostar su već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju  ilegalni migranti koji su smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ. Policija je tijekom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih kaznenih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji.

     Nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca.

     Također, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu, kao i nepopunjenost zapovijednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje.

     Na kraju možemo samo reći da ne želimo nove  sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u „tuđe dvorište“.

 

Mostar, 05.07.2019. godine

                                                                                                       MUP HNŽ/K