Izvod iz biltena dnevnih događaja za protekla 24 sata

Izvod iz biltena dnevnih događaja za protekla 24 sata

Za protekla 24 sata (16/17.11.2023.godine), iz oblasti sprečavanja i otkrivanja kriminaliteta, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovano je 10 prijava; na području Konjica 3, na području Mostara 2, na području Jablanice 2, na području Prozor-Rame 1, na području Neuma 1 i na području Čapljine 1.         

Iz oblasti javnog reda i mira registrovan je 1 prekršaj i to na području Mostara.                         

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja registrovane su 4 saobraćajne nezgode, sve na području Mostara. Tri su lica zadobila povrede neutvrđenog stepena, jedno lice lake tjelesne povrede.

Od evidentiranih događaja izdvajamo:

  • 16.11.2023. godine, policijski službenici PS Jablanica su, na temelju naredbe sudije Općinskog suda Konjic, u mjestu Dragan selo, opština Jablanica, izvršili pretres porodične kuće koju koristi E.K. i tom prilikom je, M.K., supruga istog, dobrovoljno predala dvije prozirne pvc kese u kojima se nalazila zeljasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Upoznat nadležni tužitelj, izvršen uviđaj, a predmeti u vezi s krivičnim djelom su uz potvrdu izuzeti. 
  • 16.11.2023. godine inspektori Odjeljenja za posebne namjene Sektora krim. policije MUP-a HNK su, postupajući po provedbi plana borbe protiv suzbijanja opojnih droga, u mjestu Drecelj, grad Konjic, izvršili pregled lica M.K. (1997) iz Konjica, koji je tom prilikom predao pet smotuljaka u prozirnoj pvc foliji sa sadržajem bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu Speed. Postupajući po operativnim saznanjima i nakon pribavljenih potrebnih naredbi, policijski službenici SKP MUP-a HNK i Odjeljenja krim. policije PU Konjic izvršili su pretres vikend kuće u mjestu Drecelj, kao i stana u Konjicu, koje koristi navedeno lice, prilikom čega je pronađena veća količina bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu Speed, digitalna vaga za precizno mjerenje, više komada pvc kesica i pvc folija za pakovanje. S navedenim upoznat nadležni tužilac, a predmeti u vezi s krivičnim djelom su uz potvrdu izuzeti. M.K. je lišen slobode, te je nad istim urađena kriminalistička obrada.
  • 16.11.2023. godine, oko 19,00 sati, dežurni Operativnog centra PU Konjic je od PS Hadžići zaprimio prijavu du su N.H. (1997), M.Đ. (1996) i A.A. (2001) vršili sječu šume na planini Bitovinji, opština Konjic, gdje je jedno stablo koje je posjekao N.H. palo na A.A. koji je prevezen u UKC Sarajevo, gdje mu je konstatovana povreda u vidu višestrukog prijeloma rebara, ali isti nije životno ugrožen. Upoznata krim. policija, te je u toku kriminalistička obrada.  
  • 16.11.2023. godine u PS Čapljina je M.B. (1975), nastanjen u mjestu Trebižat-Čapljina, prijavio nestanak supruge D.B. (1975). Ista je visoka 180 cm, kratke smeđe kose, slabije tjelesne građe, odjevena u crnu trenerku. Od kuće se udaljila u ranim jutarnjim satima vozilom marke Golf IV, sive boje.