Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

URED KOMESARA POLICIJE

 

 SAOPŠTENJE ZA   JAVNOST

 

         Dana 12.05.2019. godine, oko 23,55 sati,  PU Mostar obaviještena je od PU Ljubuški o oružanoj pljački, te da su se osumnjičeni vozilom marke Audi udaljili u pravcu Mostara. Policijski službenici PU Mostar-PS Centar pojačali su nadzor na području grada Mostara i šire.

         U 00,40 sati policijske parole dobile su dojavu da je u toku provala na benzinskoj pumpi „Petrol“ na području Žovnice. Brzom intervencijom policijskih snaga PU Mostar blokiran  je regionalni put Mostar-Široki Brijeg, te drugi lokalni putevi na području Kozice prema Miljkovićima.

         Operativnim radom policijskih službenika  locirano je i blokirano  vozilo marke  Golf V, bijele boje. Tri lica naoružana sa dvije automatske puške i pištoljem napuštaju vozilo, te  ignoriraju  upozorenje policijskih službenika da se predaju, već okreću vatreno oružje u pravcu policijskih službenika. Zbog  izravne prijetnje smrtne opasnosti i ozbiljnih povreda, policijski službenici Interventne grupe PU Mostar ispaljuju iz službenog naoružanja  hitce u smjeru osumnjičenih, koji bježe u obližnju šumu u smjeru regionalnog puta Mostar Š. Brijeg. Policijski službenici PU Mostar, zajedno sa vodom policijskih službenika JOP, nastavili su operativne radnje na terenu.  Krim-tehničkim radnjama utvrđen je  identitet osumnjičenih, te je  pronađeno zapaljeno vozilo Audi A6, gdje postoji osnovana sumnja da je korišteno u izvršavanju krivičnih djela. Pretresom vozila marke Golf V pronađeno je još vatrenog naoružanja, municije, te raznih predmeta koji se koriste pri provalama.

         Koordiniranom razmjenom operativnih informacija  PU Široki Brijeg, PU Ljubuški i PU Mostar utvrđen je  identitet osumnjičenih, te će biti privedeni na kriminalističku obradu u PU Ljubuški gdje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo razbojništva na benzinskoj pumpi Bijača.  Isto tako, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem nekih krivičnih djela koja su počinjena u posljednjem razdoblju u HNK.

 

         ŠEF ODSJEKA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU