Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a HNK  su dana 09.07.2019. godine oko 20,00 sati deblokirali magistralni put M-17 u mjestu Salakovac, koju su blokirali radnici Aluminija d.d. Mostar,  uz   upotrebe minimalne fizičke sile i sredstava prinude.

Radnici Aluminija d.d. Mostar su dana  09.07.2019. godine oko 10,00 sati blokirali magistralni put M-17 u mjestu Ortiješ. Obzirom da je postojala mogućnost alternativnih rješenja, policijski službenici PU Mostar su za vrijeme trajanja blokade preusmjeravali saobraćaj zaobilaznim smjerovima, tako da nije došlo do većih zastoja saobraćaja.

U 14,30 sati istog dana radnici Aluminija blokiraju magistralni put M-17 u mjestu Salakovac, gdje je saobraćaj obustavljen u potpunosti   u oba smjera, te su nastale kilometarske kolone vozila. Također u koloni blokiranih vozila bilo je lica koji su trebali na hospitalizaciju, djece, bolesnih starijih lica i trudnica.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, te da održavanje ovog skupa nije prijavljeno nadležnoj PU Mostar, kao i činjenice da se u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na cestama, saobraćaj na javnoj cesti ne smije se ometati niti ograničavati, Uprava policije MUP-HNK je u okviru svojih ovlaštenja izvršila deblokadu saobraćajnice M-17 i uspostavila stanje bezbjednosti i javnog reda i mira.

                                              ŠEF ODSJEKA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU