Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK i ove godine provodi akciju „MIRNI PRAZNICI „ i to od 15.12.2019. do 18.01.2020. s ciljem očuvanja javnog reda i mira, te povoljnog bezbjednosnog stanja u kantonu.

Uz stalnu koordinaciju i operativnim radom na terenu, policija će u prazničnom razdoblju preduzimati sve zakonske mjere na sprječavanju  i otkrivanju svih oblika krivičnih dijela, te će prema prestupnicima preduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije. Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontrolisanje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaja alkohola maloljetnim licima, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju.

Iako prema statističkim podacima i bezbjednosnim procjenama s terena, upotreba i prodaja pirotehničkih sredstava već duži niz godina ima tendenciju postupnog opadanja, MUP HNK savjetuje građanima oprez i razboritost prije upotrebe istih s posebnim naglaskom da obavezno ne daju djeci i maloljetnim licima koja bi zbog neznanja kako rukovati s pirotehnikom, ozbiljno mogla nastradati ili ugroziti druga lica. 

Masovna prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ozbiljno može narušiti stanje bezbjednosti, odnosno javnog reda i mira stoga će MUP preduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani našeg kantona osjećaju bezbjedno za  praznike i  na dostojanstven način ih proslave. 

                                         ODSJEK ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU