Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

 

Povodom reagovanja FK Velež vezano za odigravanje prijateljske utakmice sa FK Slobodom od 01.02.2017. godine na sportskom centru „Circle international“ u Međugorju, te nakon incidenta koji se dogodio dužni smo upoznati javnost sa slijedećim.

-O odigravanju prijateljske fudbalske utakmice između FK Slobode i FK Velež Mup HNK uopšte nije bio upoznat. PS Čitluk nije obaviještena zakonom  predviđenom procedurom o odigravanju spomenute utakmice. Poznato je kako odigravanje utakmice prijavljuje organizator. Nadležna PU MUP-a HNK u ovom slučaju PS Čitluk,  trebala je biti obavještena o odigravanju ove utakmice.

-Također, želimo demantovati što je navedeno u saopštenju FK Velež da je policija kasnila sa intervencijom. Naglašavamo da su policijski službenici PS Čitluk po dojavi tehničkog osoblja sportskog centra, uputili se na mjesto događanja sa tri patrole, preduzeli sve mjere i radnje predviđene zakonom da se spriječi narušavanje JRM.

-Isto tako osuđujemo  saopštenje FK Velež, jer je rukovodećim ljudima  kluba jako dobro poznata procedura i obaveze policije po pitanju obezbjeđenja utakmica.

-Sugerišemo svim fudbalskim klubovima i sportsko rekreativnim centrima da se pridržavaju važećih propisa koji uključuju i organizovanje  prijateljskih utakmica, te o organizaciji istih obavijeste nadležnu policijsku organizacionu jedinicu, kako bi se slični slučajevi izbjegli ubuduće.

-Apelujemo na rukovodstva svih klubova da razgovaraju sa svojim navijačima i sugerišu im fer i sportsko navijanje. Napominjemo MUP HNK će se  kao i do sada  suprotstaviti svim zakonom predviđenim mjerama licima sklonim izazivanju nereda na sportskim takmičenjima, bez obzira kojoj navijačkoj skupini pripadali.  

                  ODSJEK ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU